mágneses halászati fogások

Dobott valaha vízbe erős mágnest kötélre kötve, hogy kihúzzon vele valamilyen vastárgyat? Ezt nevezzük mágnes horgászatnak.

A mágnes horgászat víz alatti mágneses vadászat. A víz alján található rejtett fémtárgyakat keressük. A tavak, folyók, patakok és kutak sok olyan tárgyat tartalmaznak, amelyek akár 100 évig is feküdhetnek a vízfelszín alatt. Erre van a mágnes peca!

A mágnes horgászat egész napi kalandot, szórakozást és kikapcsolódást biztosít. Nem lehet tudni, mi akad a mágnesre, nem-e húz ki egy fegyvert vagy egy páncélszekrényt! 

A tárgyak kihúzása után úgy fogja magát érezni, mint a legjobb régész!

biztonságos és fegyvert talált mágneshorgászattal

mágneses horgászfogások: kerékpár- és géppisztoly

patronokat a mágnesen és ollókat

Már Magyarországon is több mint 3000 ember végzi ezt a tevékenységet.

25 centiméteres horog és szilárd biztonságos

két nagy széf

fegyverek alkatrészei

Milyen leleteket találhat?

A leggyakoribb leletek közé tartoznak:

 • söröskupakok,
 • különféle fémdarabok,
 • szögek,
 • érmék,
 • horgászfelszerelés.

A ritkább leletek között szerepelnek:

 • mobiltelefonok,
 • kések és kardok,
 • kerékpárok,
 • töltények,
 • kulcsok,
 • roller, gördeszka,
 • közlekedési táblák,
 • távcsövek,
 • lapátok.

  Különleges leletek közé tartoznak:

 • fegyverek,
 • széfek, kasszák,
 • szobrok és mellszobrok,
 • motorkerékpárok,
 • mikroszkópok,
 • létrák és egyéb tárgyak.

Mindenki csinálhatja

A mágnes horgászat nem nehéz. Alapvetően nincs szükség használati utasításokra, csak vásároljon mágnest, kössön csomót a kötélre, dobja be a vízbe, majd húzza ki.

Mindössze ennyi az egész. Az eredményesebb horgászáshoz azonban van néhány hasznos tippünk az Ön számára.

Milyen felszerelésre van szüksége?

A kötelező felszerelés a mágnes és a kötél. Ezek nélkül nem fog működni.

mágnesek + kötél

Opcionális felszerelések:

 1. Védőkesztyű. Éles, rozsdás tárgyak miatt és a kötélhúzás megkönnyítésére. 
 2. Vödör / láda / zsák. Annak érdekében, hogy legyen hova raknia a kihúzott tárgyakat és legyen hogyan hazavinni, illetve hulladéktartályba helyeznie. Szabálytalan horgászat, ha a hulladékot a parton hagyja. A felelős kincsvadászok nemcsak tiszta folyót, hanem tiszta partot is hagynak maguk után.
 3. Rongy, amelybe törölheti a kezét és a mágnest. Ez meghosszabbítja a mágnes élettartamát.
 4. Elakadásgátló kúp. A kúp megvédi a mágnest attól, hogy a folyó alján lévő kövek közé akadjon, és jobban láthatóvá válik a mágnes a víz alatti.
 5. Acélhorog (kampó). A nehezebb tárgyakat, például a bicikliket, motorkerékpárt vagy padot mágnessel nem tudja kihúzni. A horog segítségével egyszerűbben kihúzhatja. 

A kötelező és nem kötelező felszerelés megvásárolható a MágnesPecázás.hu webshopunkban.

Melyik a legjobb mágnes?

Minél erősebb mágnest vásárol, annál több leletet fog találni. Az erős mágnesek nagy hatótávolsággal rendelkeznek és alacsonyabb a kockázata annak, hogy a lelet húzás közben leválik a mágnesről.

Ha szeretné kipróbálni a mágnes horgászatot, és nem akar túl sok pénzt költeni, akkor a 290 kg erejű mágnest ajánljuk. Ez egyben a legkeresettebb mágnesünk. A mágnes nagy hatótávolsággal rendelkezik és elegendő ereje van egy kerékpár kihúzásához, de ugyanakkor az olcsóbb mágneseink közé tartozik.

Ha minőségibb mágnesbe szeretne befektetni, akkor javasoljuk 500 kg-os kétoldalas mágnesünket.

Webshopunkban a leggyengébb mágnes a 90 kg-os mágnes. Ez a mágnes viszonylag biztonságos a gyermekek számára.

A 90 kg a minimális erő. Az alacsonyabb erősségű mágnesek gyengébb hatótávolsággal rendelkeznek (néhány centiméter), és még ha el is kap valamit, akkor azt nem fogja tudni a partra húzni, mivel a mágnes víz fenekén történő húzása során a lelet leválik a mágnesről.

A feltüntetett mágneses erő egy ideális körülmények között mért érték. Nem számol azzal, hogy a tárgy rozsdás, vagy sárral, gyökerekkel eltömődött, és azzal sem, ha a mágnes csak egy kis részével kapcsolódik a tárgyhoz.

Az érdekességek közé tartoznak a kétoldalas mágnesek. A két mágneses oldalnak köszönhetően mindkét oldaláról vonzza a tárgyakat. Ezek nagyobb területet fognak lefedni, így növelve annak a valószínűségét, hogy találjon valamit.

A magyar piacon elérhető legerősebb mágnes 1100 kg-os. Ez az igazi profik felszerelése. 

Hogyan kell keresni?

Dobja be a mágnest a lehető legmesszebbre a parttól és húzza maga felé. Próbálja úgy húzni a mágnest, hogy a mágnes ne érje a víz alját. Ezzel megakadályozza, hogy a mágnes kövek és gyökerek közé szoruljon.

Autós kulcsok és katonai sisak

Ha a mágnes elakad, akkor két lehetőség fordulhat elő.

A jobb lehetőség az, ha a mágnes egy nagy fémtárgyhoz tapadt. Ekkor elegendő a kötelet erősen megrántani. 

Rosszabb, ha a mágnes beakadt a gyökerekbe, kövek közé és egyéb akadályokba szorult. Ebben az esetben húzza a kötelet különböző oldalakról. Ha ez nem segít, be kell lépnie a vízbe, és kézzel kell kiszabadítania a mágnest. Ha ez nem lehetséges, próbáljon Y-alakú ágat használni, ezzel alátámaszthatja a kötelet és lehetővé teszi a mágnes felfelé húzását.

Annak érdekében, hogy a mágnes könnyen átcsúszhasson az akadályokon, javasoljuk, hogy vásároljon elakadásgátló kúpot, amelyet kínálatunkban megtalál.

Milyen kötelet válasszon?

Sokféle kötéltípus található a piacon, és még több eladó. A lehetőségek határtalanok.

Nem sok olyan kötél van, ami kifejezetten rossz és nem megfelelő, ugyanakkor még a kötelek között is vannak olyan különbségek, amelyek ronthatják vagy javíthatják a vadászati élményeket.

A mágneses horgászkötélnek:

 • rugalmatlannak (így jobban ellenőrizheti a mágnes víz alatti mozgását)
 • strapabírónak (ne szakadjon el),
 • könnyebbnek,
 • nem túl vékonynak (hogy ne vágja be a kezét),
 • elég hosszúnak (ideális esetben 30 méter),
 • kopásállónak,
 • világos színűnek (így víz alatt láthatja)

kell lennie.

Gyakran használt kötél az ejtőernyős kötél. Hátránya, hogy a vízben elveszti az energiát. Csak 4 mm vastag és megvághatja a kezét.

Köteleinket kifejezetten mágneses horgászathoz terveztük. Számos előnyük van:

 • Rugalmatlanok, így jól irányíthatja velük a mágnest. A mágnes pontosan úgy fog mozogni, ahogyan húzza. Ha a mágnes nagy vasdarabhoz tapad, szakítással szétválaszthatja és kihúzhatja.
 • Nem veszíti el az erejét a vízben.
 • Keményebbek, mint az ejtőernyős kötél és kissé vastagabbak, hogy kevésbé vágják a kezét

Itt találja köteleink kínálatát.

Kézzel való húzás során a 340 kg teherbírású kötelünk a legerősebb mágnesekhez is elegendő. Nincs az az emberi erő, amely széttéphetné. Ha a mágnest autó segítségével szeretné kihúzni, akkor 7 mm vastag kötelet ajánlunk.

Hova járjon horgászni?

Oda kell menni, ahova emberek is járnak. A civilizációtól elválasztott, izolált területen nem sok leletet találna.

rozsdás kerékpár és jól megőrzött pisztoly

Érdemes nagy folyókban, városi tavakban, turisztikai és halászati területeken keresgélni. Minden helyszínen annak függvényében talál leleteket, hogy mit csinálnak ott az emberek. A halászati területeken halászati felszereléseket talál. A volt háborús területeken fegyvereket és lőszereket. 

A legjobb keresésre szolgáló helyek a gyalogosoknak szánt városi hidak, ahonnan az emberek minden bizonnyal valamit bele fognak ejteni a vízbe.

Autókkal gyakran hozzáférhető helyeken fegyvereket, páncélszekrényt, töltényeket vagy ellopott tárgyakat talál, vagyis azokat a tárgyakat, amelyeket rossz szándékú emberek dobtak oda.

Hogyan kössünk csomót?

A jó csomó fontos. Ha a kötél csomója a vízben szétoldódik, akkor elveszíti a mágnest. A csomónak kötélbarátnak kell lennie.

A legegyszerűbb a mi csomónk. Fűzzön össze két kötélszárat és kössön csomót a végére. Húzza át a kötelet a mágnesszem felett. Ezután húzza az egész kötelet a létrehozott hurkon keresztül.

Nézze meg, hogyan lehet a különböző csomókat a mágneshez kötni.

Türelmet és szerencsét igényel

A mágnes horgászat türelmet és bizonyos mértékű szerencsét igényel. Természetesen a fegyvercső már az első vadászat során előbukkanhat a vízből, máskor pedig nem talál semmit. Minél többet vadászik, annál több leletet fog találni.

Tekintse meg a további fogásokat

patkó, két golyó és golyó biztonságos és fegyverek alkatrészei mágnesesen találhatók meg 

Ön is kihúzhat a vízből hasonló fegyvert, széfet vagy kerékpárt. 

Nagyon nagy esélye van valami jóra bukkanni, mert Magyarországon a mágnes horgászat még nem túl népszerű. Folyóinkat és tavainkat még nem fedezték fel, és a bennük lévő kincsek megtalálásra várnak.